De 5 kritische factoren voor financiële vrijheid

Financiële vrijheid Genoeg van je 9 tot 5 baan?

Tegenwoordig kom ik steeds meer mensen tegen die genoeg hebben van hun 9 tot 5 baan en die het zat zijn om mee te draaien in de rat race.  Een race die bestaat uit vroeg opstaan, in de file staan en hard werken voor een gemiddeld tot laag salaris, voor een baas of bedrijf die het merendeel van de winst opstrijkt (of de aandeelhouders).

We werken jarenlang  in een baan, die meestal niet in overeenstemming is met onze grootste passie, zodat we als we 65 of 67 jaar zijn eindelijk kunnen gaan genieten van ons welverdiende pensioen. Een pensioen dat niet eens gegarandeerd kan worden, want ook banken en pensioeninstanties kunnen omvallen of failliet gaan. We stellen ons dus afhankelijk op en we leggen ons lot in handen van een werkgever, de overheid en de pensioenorganisaties, om eventueel te kunnen genieten wanneer we met pensioen gaan.

Het is de hoogste tijd om hier verandering in aan te brengen!

Stap uit de rat race!

Neem je lot in eigen handen en stap uit de rat race! Het is waanzin om je leven te laten bepalen door een werkgever, de overheid of een pensioenorganisatie. Zij gaan je niet helpen als het misgaat. Alleen jij kunt jezelf helpen door te gaan doen wat je hier komt doen op deze aarde en door te werken aan je financiele vrijheid.

Financiele vrijheid is voor iedereen bereikbaar! Door te werken aan je mindset op het gebied van geld, rijkdom en overvloed en door te werken aan de hieronde genoemde factoren voor financiele vrijheid kan iedereen een vrij leven leiden. Een leven waarin je met je passie je geld kan verdienen en waarin je zelf kiest wat je met je tijd doet, met wie je de tijd doorbrengt en waar ter wereld je dat wilt doen.

De 5 kritische factoren die leiden naar financiële vrijheid zijn:

1. Inkomsten verhogen

Er zijn veel manieren waarop je je inkomsten kunt verhogen. Wanneer je bijvoorbeeld elke maand geld tekort hebt om je rekeningen te betalen, dan kun je twee dingen doen. Je inkomsten vergroten of je uitgaven verlagen. Aan het verlagen van je uitgaven zit een limiet, bij een bepaald minimum niveau kun je niet meer verder besparen.

Met je inkomsten is dit anders. Je kunt altijd op zoek gaan naar beter betalend werk, of er een baantje bijnemen. Ook kun je je inkomsten verhogen door als freelancer te gaan werken tegen een door jou bepaald uurtarief. Het nadeel hiervan is dat je nog steeds gebonden bent aan de 40 tot 60 uur die je per week hebt.

De beste manier om je inkomen te verhogen is om een eigen bedrijf te starten, waarbij je geen limiet hebt aan je inkomsten. Hoe meer je verkoopt, hoe hoger je inkomsten zijn!

2. Vereenvoudigen

Een tweede factor om financiele vrijheid te bereiken is het verlagen van je uitgaven of wel het vereenvoudigen van je leven. Hoe minder je uitgeeft, hoe meer je overhoudt om te sparen of te investeren. Uitgaven verlagen kun je ook op meerdere manieren doen. Dit kan bijvoorbeeld door je boodschappen bij de Aldi if de Lidl te doen, maar ook door het vergelijken van verschillende aanbieders voor stroom, verzekeringen en telefonie.

Uitgaven met een hoog besparingspotentieel zijn o.a.: verzekeringen, gas en electra, telefonie & internetdiensten en je woonkosten. Door verschillende opties en aanbieders te vergelijken kun je vaak direct behoorlijke besparingen realiseren.

Wat ook goed helpt is om je telkens wanneer je iets wilt kopen af te vragen: “Heb ik dit echt nodig?” Je kunt als reminder een briefje in je portemonnee plakken waarop  deze vraag staat. Telkens wanneer je bij de kassa staat lees je dit briefje.  Je kunt dan alsnog besluiten om al die onnozele aankopen te lozen en achter te laten in de impuls bakken die bij de kassa staan.

En een andere tip is om alle overbodige spullen te verkopen via websites zoals marktplaats, bol.com etc. of deze gratis weg te geven via bijvoorbeeld een speciale Facebook site (ik geef weg). In het eerste geval kun je weer wat extra sparen en in het tweede geval help je er een ander mee.

Overbodige spullen wegdoen heeft als extra voordeel dat je ruimte vrijmaakt, zowel in je huis als in je zelf. Het vereenvoudigen van je levensstijl brengt ook rust in je hoofd!!

3. Sparen

Ik adviseer je om elke maand minmaal 10% te sparen en te reserveren voor je financiele vrijheid. Kom hier nooit meer aan! Dit is je potje voor jou financiele vrijheid. Later, wanneer je van je rente kunt leven, kun je alsnog een andere afweging maken en jezelf uitbetalen in rente.

Je kunt deze 10% eventueel aanvullen met je besparingen op je uitgaven. Ook is het aan te raden om voor meerdere doelen een spaarpotje op te bouwen, zodat je bij calamiteiten niet van de financiele vrijheid pot hoeft te snoepen. In de overvloed training leer ik je een effectieve strategie om je geld nog beter te beheren/beheersen.

4. Investeren

Er zijn vele manieren om je geld te investeren, waardoor je hoge rendementen kunt halen.

Je kunt je geld beleggen in aandelen, fondsen of in de Forex markt, om zo een hoger rendement te behalen dan op een gewone spaarrekening. Zorg er wel voor dat je een goede cursus volgt met duidelijke strategieën, en oefen daarmee eerst in een testomgeving, voordat je met echt geld gaat beleggen. Eén van de belangrijkste dingen in het beleggen is namelijk risicobeheersing!

Andere voorbeelden van investeringen zijn o.a.: onroerend goed, goud en edelmetalen, ETF’s, kunst, tax liens, etc. Ook hier geldt weer goed onderzoek doen, kennis van zaken hebben,  een duidelijke strategie hebben en aan risicomanagement doen.

5. Passief inkomen

Inkomen zonder daarvoor actief te hoeven werken noemen we passief inkomen.

Het doel van het geldspel is om genoeg passief inkomen te verdienen zodat je je gewenste levensstijl kunt betalen.

Passief inkomen zijn o.a. de inkomsten uit investeringen, zoals rente, divident, etc., maar ook andere dingen zoals: netwerk marketing, verkoop uit automaten, verkoop van boeken en CD’s, abonnementen, telefoon apps, inkomsten uit domeinnamen, internet marketing systemen, bloggen,etc.

Je hebt hiervoor eenmalig iets opgezet en vervolgens blijven de inkomsten automatisch binnenkomen.
De meeste vormen van passief inkomen zijn niet 100% passief, je moet er soms enkele uren per week onderhoud aan plegen. But who cares? Het is altijd beter dan een 9 tot 5 baan!

Geef jezelf voor alle 5 de factoren eens een cijfer van 1 tot 10. Welke kritische factoren voor financiële vrijheid kun jij nog verbeteren? En wat ga je daaraan doen?

Wil je meer weten over het ontsnappen uit de rat race en hoe je financieel vrij kunt worden?

Op 19 en 20 oktober komt Robert Kyosaki (de schrijver van het wereldbekende boek: “Rich Dad, Poor Dad”) naar Nederland.
Samen met andere toppers op het gebied van financiele vrijheid, internet marketing en success treedt hij op tijdens het National Achievers Congres in de RAI. Zelf ben ik er ook bij. Wil je dit bijzondere event ook meemaken? Klik dan op deze link en meld je aan.

NAC2013_AM_banner_728x90