Vergeven doe je voor jezelf

Wanneer je de ander vergeeft bevrijd je jezelf uit de mentale en emotionele gevangenis waarin jij je bevindt.

vergeving 2

Onlangs kwam ik op Facebook de volgende quote tegen van Lewis B. Smedes:

“To forgive is to set a prisoner free and discover that the prisoner was you”.

Nader onderzoek via internet leerde dat Lewis B. Smedes (1921-2002) een professor in de theologie was die verschillende boeken heeft geschreven, waaronder zijn populaire boek “Forgive and forget”. Saillant detail is ook dat Lewis Nederlandse roots heeft. Hij werd geboren als kind van Friese ouders, die naar Amerika emigreerden.

Vrij vertaald luidt de spreuk van Lewis:

“Vergeven is hetzelfde als een gevangene bevrijden, en er vervolgens achter komen dat jij die gevangene was”.

Emotionele drama’s blokkeren de energiestroom en het creatieproces

Hoe vaak komt het niet voor dat we ons emotioneel nog steeds laten leiden door onrecht en gebeurtenissen uit het verleden. Bijvoorbeeld:

 • wanneer je ex-partner je heeft verlaten voor iemand anders. of
 • doordat je als kind bent misbruikt door een familielid, of
 • omdat je vorige werkgever je heeft ontslagen, of
 • omdat je vroegere zakenpartner er met jouw ideeen of geld vandoor is gegaan, – etc., etc.

De woede en frustratie die je nu nog steeds voelt, over deze gebeurtenissen uit het verleden, ontneemt jou een stuk van je levenslust en richt je focus op negativiteit. Eigenlijk vergiftig je jouw gedachten met het herbeleven van deze drama’s uit het verleden. Bewust of onbewust spelen die gebeurtenissen uit jouw verleden nog steeds een grote rol.

Het gevolg hiervan is dat het jou de energie ontneemt om je volledig en onbezorgd te richten op datgene wat je wilt bereiken en doen in je leven. Het blokkeert jouw energiestroom, waardoor het onmogelijk wordt om datgene te manifesteren wat je wilt. Stuur je enerzijds positieve energie de kosmos in om je doelen en wensen te realiseren, dan stuur je anderzijds gevoelens van woede en frustratie de kosmos in naar diegenen die jou onrecht hebben aangedaan. Dit is ongeveer hetzelfde als tegelijkertijd de rem en het gaspedaal intrappen wanneer je in de auto zit.

De ander ziet het anders dan jij

Mijzelf heeft het ook jaren gekost, voordat ik m’n ex vriendin kon vergeven voor alle onrecht die ik dacht dat ze mij had aangedaan. Totdat ik erachter kwam dat zijzelf dit allang vergeten was en ik de enige was die hier nog steeds boos en gefrustreerd over was. Vaak is dit het geval. De ander, die ons het onrecht heeft aangedaan, is allang vergeten wat er is gebeurd. Of die persoon heeft een heel andere perceptie over het gebeurde, dan dat wij dat hebben. Zij zien het als een detail, terwijl wij het opblazen (al dan niet terecht) tot extreme proporties. We hebben er dus alleen onszelf mee en we zetten onszelf vast in de gevangenis waarover Lewis het heeft!  De ander merkt er niets meer van, terwijl wij onszelf saboteren door de steeds opnieuw terugkerende emoties van frustratie, woede en boosheid. Het is dus belangrijk om de ander te vergeven, niet voor hen, maar voor onszelf.

Vergeven betekent echter niet:

 • Dat je ontkent of vergeet wat er is gebeurd;
 • Dat je de daden van de ander goedpraat;
 • Of dat je de gebeurtenis bagatelliseert of kleiner maakt.

Wat is vergeven?

Vergeven is het loslaten van de negatieve energie rondom die gebeurtenis uit het verleden. De gebeurtenis is een voldongen feit, waar je niets meer aan kunt veranderen. Hoe je ermee omgaat, is wat je wel kunt veranderen. Vergeven is dus ook jezelf losmaken van de grip die de ander nog steeds op jou heeft. Die ander regeert nog steeds jou leven. Hoe lang wil je nog toestaan dat dit gebeurd?

Vergeven……. hoe doe je dat dan?

Adem een paar keer diep in en stel je eens voor dat de gebeurtenis uit het verleden opnieuw plaatsvind. En wanneer je middenin die gebeurtenis zit, denk dan ook eens aan wat dit met jou doet en hoe dit je toekomst zal beheersen. Wil je dit toestaan? Je kunt het ook allemaal opschrijven en later ritueel verbranden, waarbij je jezelf voorstelt dat de gebeurtenis verdwijnt in de vlammen en er iets nieuws en moois voor terugkeert.

Stel je in gedachten ook eens voor dat de persoon of de personen die erbij betrokken waren, voor je staan en zeg tegen iedereen afzonderlijk dat je ze vanaf nu vergeeft. Dat je geen energie meer stopt in datgene wat er is gebeurd. Dat je niet zult vergeten wat er is gebeurd, maar dat je jezelf er niet meer druk over maakt, omdat je er toch niets meer aan kunt veranderen. Vertel die ander ook dat jij je nu uitsluitend nog richt op je toekomst en dat je de ander ook het beste gunt.

Je hoeft dit niet telefonisch of persoonlijk te doen als je dit niet wilt, maar het proces in gedachten ondergaan werkt meestal net zo goed als je jezelf goed inleeft. Wanneer die persoon nog leeft kun je er ook voor kiezen om je relatie met hem of haar te verbreken. Laat die ander dan ook weten dat je hem of haar vergeeft voor jezelf en niet voor hem of haar. Zo maak je duidelijk dat je voor jezelf kiest en het verleden achter je wilt laten. Je vergeeft de ander om de gevangene, die jij was, te bevrijden, geheel zoals Lewis B. Smedes het bedoelde in zijn spreuk:

“To forgive is to set a prisoner free and discover that the prisoner was you”.

Meer hulp nodig bij het vergevingsproces? Schrijf je dan in voor de Emotionele Vrijheid training.

 

 

Reacties

 1. Beste Cees,

  Heel mooi stukje heb je geschreven over vergeven.
  We zitten soms zo vast in patronen dat iedere vorm van negativiteit ons belemmerd om de volgende stap te zetten.

  Warme groet,

  Gerrie

Plaats een reactie

*